روشهای تشخیص فرش ایرانی

تشخیص فرش ایرانی

در این مقاله تشخیص فرش ایرانی سعی داریم:

روش های تشخیص فرش ایرانی را ذکر کنیم

روش شناسایی فرش تبریز را بیان کنیم

روش شناسایی فرش کاشان را به شما یاد دهیم

روش شناسایی فرش قم را به شما آموزش دهیم

فرش پازیریک

نکته ای که پیش از شناسایی فرش ایرانی باید به آن توجه داشت این است که فرش های ایرانی از قدیمی ترین فرش های کشف شده در دنیا می باشند و برای اولین بار یک قالیچه آریایی معروف به قالی پازیریک که دارای نقش های هخامنشی بود در قبر یک فرمانروای سکایی در مغولستان کشف شد. قدمت این قالی بافته شده مربوط به دوره پارت ها و یا مادها می باشد. همچنین گزنفون مورخ یونانی در کتاب معروف خود به استفاده قالی در میان ایرانیان در قرن سوم و چهارم پیش از میلاد اشاره می کند.

تشخیص فرش ایرانی

فرش ایرانی در انواع مختلفی هستند که با توجه به طرح ها ، نقشه ها و الیافی که در بافت آنها به کار رفته است دارای ویژگی های خاص خود هستند. بدلیل وجود همین تنوع است که در موقع خرید فرش باید به اصل یا تقلبی بودن آن توجه شود.

 شناسایی فرش ایرانی نیز با توجه به تنوع فرش ها بسیار دشوار است ؛ در بسیاری از موارد ممکن است که در فرش های غیر اصل نیز از همان طرح ها و نقشه های فرش ایرانی استفاده شود که شناسایی فرش اصیل ایرانی را مشکل می کند.

روش های تشخیص فرش ایرانی:

  • گره
  • طرح و نقش
  • الیاف
  • شناسنامه درج شده پشت فرش
  • میزان پرزدهی

نوع گره

گره مخصوص تشخیص فرش دستباف از فرش ماشینی می باشد

بسیاری از فرش های ایرانی اصل دستباف هستند و به آسانی می توان از نوع گره کار رفته در فرش برای شناسایی اصالت آن استفاده کرد. فرش های اصیل ایرانی که دستباف هستند در قیاس با فرش های ماشینی و فرش هایی که اصیل نیستند از گره محکم تر برخوردار هستند که در عین ظرافتی خاص دارای استحکام است.

طرح و نقش

از نوع طرح به کار رفته در فرش نیز می توان برای شناسایی فرش ایرانی بهره برد. در فرش های ایرانی به طور معمول از طرح های اصیل و بومی استفاده می شود و اکثر فرش هایی که از چنین طرح هایی برخوردار هستند ایرانی هستند.

هر منطقه از ایران شناسنامه ای از طرح و نقش دارد که بنام خود آن منطقه می باشد

نوع الیاف برای شناسایی فرش ایرانی

یکی از راه های شناسایی فرش ایرانی توجه به نوع الیاف بکار رفته در آن است. در بافت اکثر فرش های ایرانی از پشم و یا ابریشم استفاده می کنند و نوع پشم و ابریشم به کار رفته در این فرش ها نیز از نوع طبیعی می باشند که از راه های مهم شناسایی فرش ایرانی اصل از غیر ایرانی محسوب می شود.

تنوع طرح و رنگ

یکی دیگر از راه های شناسایی فرش ایرانی اصل از سایر فرش ها ، توجه به تنوع طرح و رنگ به کار رفته در آن است. در اکثر فرش هایی ایرانی شاهد استفاده از طرح و رنگ های فراوانی هستیم. فرش های اصیل ایرانی از طرح های ظریف و بیشتری برخوردار هستند و به همین دلیل در بافت آن ها نیز از رنگ های بیشتری استفاده می شود.

 مشخصات درج شده در پشت فرش

این روش مخصوص تشخیص فرش ماشینی ایرانی بخصوص فرش ماشینی برند های معتبری همچون فرش مشهد  و فرش نگین مشهد و فرش کاشان می باشد.

یکی دیگر از راه هایی که برای شناسایی فرش ایرانی وجود دارد مشخصات درج شده در پشت فرش است. در فرش هایی که تقلبی هستند و دارای برگه مشخصات هستند معمولا اطلاعات دقیقی در مورد فرش وجود ندارد و به راحتی از این طریق به تقلبی بودن فرش می توان پی برد. در برخی از موارد نیز اطلاعاتی درج می شود که مبهم است و در آن محل بافت یا نوع الیاف به کار رفته به صورت واضح مشخص نمی شود. زمانی که مشاهده کردید فرشی چنین برگه ای با مشخصات نادقیق و مبهم دارد به احتمال زیاد فرش تقلبی است. اصولا اطلاعاتی که در اتیکت فرش درج می شوند شامل وزن فرش ، محل بافت فرش ، جنس الیاف به کار رفته در فرش ، تعداد گره و تراکم فرش است.

میزان پرزدهی

بررسی میزان پرزدهی نیز از روش های شناسایی فرش ایرانی محسوب می شود. فرش هایی که تقلبی می باشند به طور معمول دارای الیاف مرغوبی نیستند و به همین دلیل میزان پرزدهی در آن ها بسیار بالا می باشد.

شناسایی فرش تبریز

یکی از معروفترین های فرش ایرانی که بسیار پرطرفدار نیز هست فرش تبریز است. فرش تبریز مشتریان زیادی دارد و به همین دلیل کسانی که می خواهند فرش تبریز را خریداری کنند به دنبال راه هایی برای شناسایی این فرش هستند. در سال های اخیر بسیار مشاهده شده است که برخی از فرش ها را به جای فرش های اصیل تبریز در بازار عرضه کرده اند. یکی از ویژگی های مهم فرش تبریز این است که قالیبافان آن معمولا چندین نقشه مختلف را تلفیق می کنند و با استفاده از نقشه جدید طرح های زیبایی را خلق می کنند به همین دلیل شاید شاهد فرش هایی با اسم های مثل تبریز نقشه اصفهان ، تبریز نقشه کرمان و دیگر شهر ها باشیم. در فرش های سایر مناطق معمولا این حالت کم تر دیده می شود.

در قالی های تبریز شاهد رنگ های هماهنگ و متقارنی هستیم و اکثر قالی هایی که در این شهر بافته می شوند چشم نواز هستند و شاهد رنگ های ملایمی هستیم که همگی از قوانین یکنواخت پیروی می کنند فرش های تبریز در اصطلاح پوک نیز هستند و این هم به دلیل ظرافت بسیار بالای آن است. همچنین فرش تبریز از نظر دوام نیز به دو صورت سفارشی و تجاری هست.

شناسایی فرش قم

یکی دیگر از مهم ترین فرش های ایرانی که بسیار پرطرفدار است فرش قم است. برای شناسایی فرش های این شهر می توان از تکنیک کار بهره برد. روشی که برای بافت قالی های قم به کاربرده می شود به طور کامل منظم است. اگر به قالی های بافته شده در شهرهای دیگر دقت شود در پشت آن ها پودها ، تارها و گره ها تا حدودی بی نظمی وجود دارد اما برعکس در قالی های شهر قم شاهد چنین بی نظمی هایی نیستیم این قالی ها آن قدر با نظم بافته می شوند که در برخی از موارد چنین تداعی می شود که فرش ماشینی است.

قالی هایی که در قم بافته می شوند به دلیل ظرافت بالا بیشتر برای تزیین مورد استفاده قرار می گیرند. قالی های قم را می توان با توجه به رنگ های زمینه شناسایی کرد ، رنگ های تشکیل دهنده این قالی عموما رنگ های کرمی ، زرد و سفید عاجی می باشند. در این فرش ها خبری از ترنج ها و لچک ها نیست. در بیشتر موارد ۲ نقش دیده می شود که یکی سرو کوچک استلیزه شده است و دیگری هم نقش ظن السلطانی است.

شناسایی فرش کرمان

فرشبافی در شهر کرمان نیز بسیار رایج می باشد و قالیبافان بسیاری در این استان فعال هستند. بسیاری از قالی هایی که قدمت طولانی دارند و گرانبها هستند متعلق به خطه کرمان هستند و یکی از مراکز تولید فرش ایرانی اصیل محسوب می شود. در فرش هایی که در این منطقه بافته می شوند طراحان آن بیشتر از نقش هایی مثل گل ، درخت و برگ استفاده می کنند که کویری بودن این منطقه در خلق این طرح ها چندان بی تاثیر نیست.

فرش های کرمان از جمله فرش های متنوع و شاد ایران هستند که در آن شاهد استفاده از طرح ها و رنگ های جذابی هستیم. بیشترین شهرت فرش های این خطه به دلیل رنگرزی آن است ؛ کرمان تنها منطقه ایست که در آن از رنگ آمیزی های بیگانه استفاده نمی شود همچنین این رنگ ها از تنوع بالایی برخوردار است و رنگ هایی که برای فرش ها استفاده می شود اکثرا رنگ های طبیعی است البته شایان ذکر است در سال های اخیر از رنگ های جوهری نیز استفاده شده است.

شناسایی فرش کاشان

از دیگر فرش های معروف ایرانی فرش کاشان است. برای تشخیص فرش کاشان نیز می توان به بافت و پشم به کار رفته در بافت آن توجه کرد. بافت این فرش ها بسیار ظریف هستند و همچنین پشم هایی که برای بافتن آن استفاده می شوند از جمله پشم های مرینوس هستند که حالت مخملی دارند.

فرش کاشان بیشتر زمینه لاکی و یا زمینه کرم دارد. همچنین عمده تار و پود فرش کاشان پشم می باشد.

شناسایی فرش دستباف مشهد

از ویژگی‌های خاص طرح‌های قدیم فرش مشهد میتوان به گل‌های شاه عباسی با ساقه‌های نسبتاً باریک و ظریف اشاره کرد که البته امروز نیز این شیوه به خصوص در طرح‌های افشان ، لچک و ترنج  با حاشیه‌های کتیبه ‌ای در تولیدات شرکتهای تولید فرش مشهد ، مثل شرکت فرش آستان قدس رضوی دیده می‌شود.

عمده طرح هایی که در تولید فرش مشهد به کار میرود عبارتند از :

  • نقوش لچک و ترنج
  • گلفرنگ
  • نقشهای ربعی سعدی
  • گل های درشت شاه عباسی با ساقه های نازک و کم عرض و …

از نظر رنگ بندی نیز در فرش های مشهد عمدتا از رنگهایی چون قرمز دانه یا قرمز سیر ، کرم ، رنگ عنا بی ای که مایل به قرمز و قهوه ای نیز هست ، انواع سبز ، انواع آبی و سرمه ای ، استفاده میشود. از استادان و طراحان معروف و هنرمند مشهدی در زمینه فرش نیز میتوان از  محمد عمواوقلی ، علیخان عمواوقلی ، محمد ابراهیم مخملباف ، عباسقلی صابر، حاج غلامرضا اخوان ساج ، علیپور ، میرزا حسن طرحچی و عبدالحمید صنعتکار ، نام برد.

در عموم فرشهایی که در مشهد تولید میشوند از پشم به عنوان پرز قالی و از نخ پنبه به عنوان تار و پود ، بهره میگیرند.

همچنین بررسی کنیـد!

آدرس کارخانه های فرش کاشان

آدرس کارخانه فرش کاشان

آدرس کارخانه های فرش کاشان در کجای شهر کاشان قرار دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *